Snel bouwproces, verkorte bouwtermijn

Bij CLT neemt de voorbereidingsfase meestal meer tijd in beslag dan het effectieve bouwen zelf. Alle onderdelen in CLT moeten tot in de kleinste details uitgetekend en vervolgens geprefabriceerd worden. 

Eens de verschillende onderdelen in de juiste volgorde en volgens de afgesproken timing op de werf verschijnen, verloopt de montage razendsnel. Bij bouwen met CLT komt geen water aan te pas. Na de ruwbouwfase kan de verdere afwerking dan ook meteen beginnen. 

Ook de afwerking loopt als een sneltrein dankzij de voorgetrimde of uitgefreesde wachtgoten en -buizen voor de vereiste technieken. Mits een goede coördinatie door de hoofdaannemer weet iedereen perfect wat te doen. 

Grote bouwprojecten worden met CLT binnen een verrassend korte bouwtermijn van enkele maanden kant-en-klaar opgeleverd. Uiteraard levert dit een dikke plus op voor CLT in de eindafrekening.

Optimaal leefklimaat

CLT is een natuurlijk bouwmateriaal. Hout garandeert een natuurlijke vochtregulatie. CLT staat daardoor garant voor een gezond en aangenaam binnenklimaat, meteen ook de reden waarom de we bouwmethode vaak toepassen voor de bouw van woonzorgcentra, zorginstellingen en tal van andere gebouwen waar het binnenklimaat van belang is. 

CLT heeft de natuurlijke eigenschap om het vocht naar de omgeving los te laten bij een te droge binnenlucht. Wanneer de binnenlucht te vochtig wordt, zal CLT het vocht absorberen. Deze uitstekende vochtregulerende eigenschappen hebben uiteraard ook impact op de aanpak van isolatie en de keuze van HVAC-installatie.

Residentie Anjers - Balen - Hooyberghs - CLT

Geen foutenmarge en verdoken correctiekosten

Bij CLT wordt vooraf alles tot op de millimeter correct geëngineerd én via het BIM-model nauwgezet uitgetekend en gecontroleerd. Pas wanneer alles technisch volledig op punt staat, starten de prefabricatie en de montage op de werf. 

Deze aanpak met een doorgedreven engineering in de voorbereidingsfase leidt tot een bijzonder kleine foutenmarge. Hierdoor zorgt CLT voor een aanzienlijke besparing op de - vaak verdoken – correctiekosten. 

De extra investering in de voorbereiding betaalt zich door de snelle bouwtijd en hoge graad van perfectie dubbel en dik terug.

Licht in gewicht, toch bijzonder sterk

In vergelijking met bakstenen, beton of staal is hout uiteraard een lichtgewicht. De bijzondere techniek van samenpersen en kruiselings verlijmen van verschillende houtlagen maakt dit natuurlijke bouwmateriaal dan weer bijzonder sterk. Hierdoor kan CLT probleemloos ingezet worden als interne draagstructuur van grote en hoge gebouwen. 

Licht in gewicht én toch sterk vormt in de bouwwereld een perfecte combinatie en heeft meerdere pluspunten. Lichte bouwmaterialen zijn op de werf gemakkelijker, sneller en veiliger te hanteren dan zware. 

Het lichte gewicht van CLT als bouwmateriaal heeft uiteraard een grote impact op het soort bouwprojecten waarvoor CLT de aangewezen bouwmethode is. Ontdek hier alles over de toepassingen van CLT.

HAAKL1017B_moermanshof-web-17

Uitstekende thermische eigenschappen

CLT scoort uitstekend op vlak van thermische eigenschappen. Deze bouwmethode maakt het mogelijk om koudebruggen te vermijden. Sommige bouwknopen kunnen gemakkelijk uitgewerkt worden in vergelijking met een klassieke betonconstructie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uitkragingen. Dit helpt om de vereiste isolatiediktes sterk te beperken. 

Geschikt voor hybride structuren

Als veelzijdig en flexibel bouwmateriaal behoren ook hybride structuren tot de mogelijkheden. Zo kan je CLT heel gericht gebruiken en de troeven maximaal uitspelen. Een benedenverdieping in beton om bijvoorbeeld een heel grote open ruimte te creëren, in combinatie met de bovenverdiepingen in CLT? Het kan perfect. 

Dankzij onze ervaring als totaalaannemer kennen wij perfect de sterkte van elke bouwmethode en kunnen wij deze feilloos met elkaar combineren. Uit elke bouwmethode halen we binnen een project het beste naar boven. Hoe gaat B&R Bouwgroep om met CLT? Ontdek het hier.

Ecologische voetafdruk 

In de toekomst zullen gebouwen meer en meer afgerekend worden op hun ecologische voetafdruk. Dit begrip gaat ruimer dan uitsluitend de energieprestaties, maar omvat ook de CO₂ die vereist is om het gebouw te construeren.

Op dat vlak scoort CLT uitmuntend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld beton, staal of bakstenen zijn er voor CLT geen grote hoeveelheden energie nodig in het productieproces. Sterker zelfs, duurzame houtproductie (FSC) haalt zelfs CO₂ uit de atmosfeer en stockeert deze duurzaam. Een gebouw in CLT zorgt op die manier voor een langdurige en natuurlijke opslag van CO₂

Terwijl staal hét bouwmateriaal was uit de 18de eeuw, baksteen uit de 19de en beton uit de 20ste, geloven wij dat hout de bouwsector zal domineren in de 21ste eeuw. Naast de veelzijdige bouwkundige eigenschappen speelt de duurzame opslag van CO₂ een belangrijke rol in dit succesverhaal. 

Duurzaamheid - CO2 - CLT