Gedreven door innovatie 

Sustalutions is een belangrijk departement binnen de B&R Bouwgroep. Sustalutions richt zich op kennisvergaring en eigen ontwikkeling van innovatieve bouwtechnieken. CLT past perfect in dit verhaal. 

Als multidisciplinaire bouwgroep bundelen we onze ervaring met CLT binnen het departement Sustalutions zodat het met kennis van zaken kan worden toegepast door onze verschillende bouwbedrijven.

Deze kennis van zaken is bij CLT van essentieel belang. Naast het correct toepassen van deze innovatieve bouwmethode vereist CLT ook gepaste aandacht voor akoestiek en brandreactie. Beide aandachtspunten kunnen mits de juiste aanpak en voorbereiding perfect worden opgelost. 

IMG_9393bewerkt

Overtuigende referentieprojecten

De verschillende bouwbedrijven van de B&R Bouwgroep brachten al verschillende uitdagingen met CLT tot een goed einde. Een bijzonder mooie referentie is de zorgtoren Astor in Geel. Met maar liefst elf verdiepingen en 40 meter hoog is het de hoogste hybride toren van België. Voor de constructie van deze toren gebruikten we een combinatie van CLT met betonbouw. 

Daarnaast realiseerden dochterondernemingen Christiaens en Hooyberghs al meerdere projecten met CLT. Aangezien CLT als natuurlijk en vochtregulerend bouwmateriaal garant staat voor een gezond en aangenaam binnenklimaat, is de bouwmethode uitermate geschikt voor zorginstellingen en tal van andere gebouwen binnen vele sectoren.

Betrek ons zo vroeg mogelijk

De keuze voor CLT mag allerminst lichtzinnig genomen worden. Tal van parameters van een bouwproject bepalen of CLT de meest aangewezen bouwmethode is. De hogere investering in projectvoorbereiding rendeert alleen bij specifieke projecten, bijvoorbeeld door de hoge complexiteit, omvang of bijzondere omstandigheden.

B&R Bouwgroep beschikt over alle nodige expertise voor een doorgedreven projectanalyse, waarbij we alle parameters met betrekking tot CLT in beeld brengen. Op die manier bekijken we samen of CLT – al dan niet in combinatie met andere bouwmethodes – de aangewezen keuze is. 

Betrek ons al in de prille ontwerpfase in het project, volgens de principes van bouwteam. Vanuit onze ervaring als multidisciplinaire bouwgroep denken we proactief mee met architect, studiebureau en opdrachtgever. 

We brengen niet alleen onze kennis van CLT in het verhaal, ook onze ervaring met andere bouwmethodes is van belang om een correcte afweging te maken. Wij behoren tot één van de absolute pioniers in CLT, maar analyseren objectief en met open vizier elk project.

CLT als hoofdaannemer

In tegenstelling tot sommige bouwbedrijven die zich uitsluitend op CLT concentreren, integreren wij CLT in onze opdracht als hoofdaannemer. Dit betekent dat wij de volledige verantwoordelijkheid dragen over het eindresultaat en zorgen voor een vlekkeloze coördinatie van het volledige bouwproces, van ontwerp tot en met de finale oplevering. 

Het toepassen van CLT heeft ook een impact op de andere delen van het bouwproces, wat ons als hoofdaannemer voor extra uitdagingen plaatst. Zo stelt CLT specifieke akoestische eisen, moet er een aangepaste aanpak van isolatie gekozen en verloopt de installatie van technieken anders. Ook de brandwerendheid van het gebouw vereist gespecialiseerde aandacht.

Toepassing van CLT door de hoofdaannemer vormt dan ook een bijzonder groot pluspunt. Dat geldt des te meer bij hybride gebouwen, wanneer CLT met een andere bouwmethode gecombineerd wordt. B&R Bouwgroep voert elke bouwmethode uit met eigen vakmensen.

HAAKL1017B_moermanshof-web-3