In Aarschot, bij het Albert Renierplein pronkte de afgelopen vier jaar een bouwkraan van Hooyberghs, het grootste bouwbedrijf van B&R Bouwgroep. Ze bouwden er het grootste sociale huisvestingsproject in de stad sinds de jaren 80. Goed voor twee straten en 84 wooneenheden. Midden mei startte ze met de laatste fase in deze wijk. Een groepswoningbouwproject met zes wooneenheden. Op zich niet zo uitzonderlijke, ware het niet dat Hooyberghs, in samenwerking met Sustalutions, en 2DVW Architecten voor de bouw van deze zes wooneenheden vol inzet op bouwen met duurzame materialen. Verschillende van de gebruikte materialen leerden we namelijk beter kennen door ze toe te passen op de CLT-mock-up op onze site.
Focus op materialen
De sprong naar duurzame technieken is reeds langer gemaakt, denk maar aan zonnepanelen, warmtepompen en natuurlijk ook SEDS. Maar de basis, hoe we bouwen en de materialen waarmee we bouwen, hinken in onze sector achterop. Met dit project willen we tonen dat er ook innovatie zit in de zaken die er niet uitgesproken innovatief uitzien, laat staan dat ze nog zichtbaar zijn eens de woningen worden opgeleverd. Duurzaamheid en circulariteit zijn hierin cruciaal en hiervoor werkt onze dochteronderneming intensief samen met enkele belangrijke partners, pioniers en experts in hun vakgebied.
Intensieve voorstudie met SuReal
SuReal, een gerenomeerde expert in duurzaam en circulair bouwen, deed voorafgaand aan de bouwwerken een onderzoek naar de verschillende bouwconcepten en daarbij bijhorende materialen. Alle grondstoffen werden in kaart gebracht en hun mogelijke impact op het milieu bij gebruik ervan werd berekend. Verschillende energieconcepten werden geanalyseerd wat betreft investerings- en exploitatiekosten, alsook hun CO2 uitstoot. Resultaat van deze grondige doorlichting was een Total Cost of Ownership (TCO) en een Life Cycle Analyse.
Deze resultaten wezen bevestigden onze keuze om te bouwen in CLT, in plaats van te opteren voor een klassieke opbouw met kalkzandsteen en beton. Goed voor een halvering van de CO2 uitstoot van het totale project. Op vlak van energievoorziening werd gekozen voor een collectieve verwarmingsinstallatie op basis van geothermie, gecombineerd met PV-panelen. Op deze manier nemen we volledige afstand van fossiele brandstoffen en genieten bewoners van passieve koeling via de vloerverwarming tijdens de zomer.
Isolatie met glasschuimgranulaat
Als isolatiemateriaal onder de funderingsplaat werd gekozen voor Glasschuimgranulaat ter vervanging van de klassieke gespoten PUR. Dit alternatief isolatiemateriaal bestaat uit 100% gerecycleerd glas, is vochtresistent en thermisch isolerend. Door het aantrillen van de granulaten wordt de laag bovendien lastafdragend en kunnen hoge belastingen opgevangen worden. Glasschuimgranulaten zijn ook een perfect circulair product want de ganulaten kunnen onbeperkt herbruikt worden, zonder in te boeten in kwaliteit.
Ruwbouw in Cross Laminated Timber
De keuze voor Cross Laminated Timber (CLT) voor de ruwbouw was voor Hooyberghs een evidentie. Reeds verschillende CLT-projecten werden succesvol gerealiseerd. Bij CLT vormen verschillende lagen kruiselings verlijmd hout het massieve basismateriaal. De dragende wanden en vloeren werden voor dit project dan ook in CLT uitgevoerd. De kruislingse verlijming neutraliseert de werking van het hout, waardoor het een uitstekend alternatief vormt voor beton en metselwerk. Niet alleen de halvering van de CO2 uitstoot heeft ons doen kiezen voor CLT, maar ook de positieve impact op de globale bouwtijd en de mogelijkheid om te werken met een beperkte werfinrichting. Bovendien is het hout vochtregulerend en geeft het een warme uitstraling in de woningen waardoor er een zeer aangenaam en gezond binnenklimaat tot stand komt.
Raamprofielen van gerecycleerde kunststof
Voor de ramen gingen we aankloppen bij Deceuninck. Zij hebben ontwikkelden het Phoenix profiel, een raamprofiel gemaakt van 100% gerecycleerde kunststof. Dit zonder in te boeten op kwaliteit of levensduur. Kunststof kan namelijk tot 10 keer toe gerecycleerd worden, zonder afzwakking van zijn mechanische eigenschappen. Met een levensduur van minimaal 35 jaar brengt dit de totale levenscyclus van kunststofmateriaal op minstens 350 jaar. Deceuninck zorgt dankzij hun Europees ophaalprogramma zelf voor de recyclage. Met ons project in Aarschot zijn we bij de eersten in België die dit circulaire profiel in praktijk toepassen.
Wienerberger ECO-brick
Voor de keuze van de gevelsteen sloeg Hooyberghs de handen in elkaar met Wienerberger, een van de grootste baksteenproducenten van Europa. Zij bieden met de ECO-Brick een duurzaam alternatief voor de klassieke gevelsteen. Hiervoor gingen ze het niet te ver zoeken. De ECO-Brick is simpelweg 2,5 cm smaller dan een traditionele steen. Een zeer effectieve manier om grondstoffen te beperken en dus duurzaam te bouwen.
Cantillana Kalkmortel
Bij de mortel die gebruikt werd door de vakmannen van Hooyberghs werd een deel van de cement vervangen door kalk. Deze kalkmortel, geproduceerd door Cantillana, zorgt opnieuw voor een aanzienlijk lagere CO2 uitstoot. Bovendien zal het veel makkelijker zijn om bij einde levensduur de gevelstenen te recupereren en een tweede leven te geven, zonder dat ze gedowncycled worden tot onderfundering van wegenis bijvoorbeeld. Een circulaire toepassing dus, in de gevel verwerkt.
BIM gemodelleerde prefab gyproc binnenwanden
Gyproc - Saint Gobain ontwikkelde recent een prefab systeem voor lichte binnenwanden. Deze worden in BIM gemodelleerd en in perfecte condities in hun atelier samengesteld. Vervolgens worden deze voorgemonteerd op de werf geleverd en verloopt de plaatsing dus sneller dan met traditionele lichte wanden. Dankzij het gebruik van de Gyproc Futurowall is er dus minder stof en afval op de werf zelf. Dit afval blijft immers in de fabriek en kan hierdoor onmiddellijk terug in de productie ingezet worden.
Vloerisolatie met kalkhennep
Voor de vloerisolatie kozen we voor kalkhennep van EXIE. Een product waarbij de hennep scheven van de plant worden gemengd met een additief op basis van kalk. Dit creëert een natuurlijk isolerend product dat we gebruiken als uitvulling voor de verdiepingsvloeren. Hennep is een bio-ecologisch product, dat zeer snel groeit (4 meter op 100 dagen tijd) en een grote CO2 opname met zich meebrengt (22 ton CO2 per hectare). Doordat het wordt toegepast in droge toestand worden droogtijden vermeden, wat de snelheid van afwerking ten goede komt. Bij einde levensduur van de woningen is de kalkhennep in onze vloertoepassing eveneens makkelijk te recupereren en kan het voor allerlei toepassingen opnieuw gebruikt worden.