DSC_2292
Innovatieve terrasankers

Prefab terrassen monteren in slechts 15 minuten

Voor de realisatie van onze nieuwe terrasankers staken collega's van dochterondernemingen Verheyen (specialist in architectonisch prefab betonelementen) en Hooyberghs (grootste algemeen bouwbedrijf van onze Bouwgroep) de koppen bij elkaar. Onder impuls van Sustalutions, onze innovatiecel, gingen ze op zoek naar een manier om de plaatsing van prefab balkons efficiënter te laten verlopen.


Voor de plaatsing van geprefabriceerde balkon elementen in architectonisch beton wordt bij de klassieke methode gebruik gemaakt van verankeringselementen die voorzien zijn van wachtwapening. Deze elementen dienen tijdens de opbouw van het gebouw aangestort te worden met beton in de overeenkomstige vloerplaat. Dit noemt men in het vakjargon een ‘natte knoop’. Het nadeel van dit type verankering is dat de balkonelementen onderschoord moeten worden totdat de aangestorte beton voldoende uitgehard is. Alleen dan is het voldoende stevig om om de met het gewicht gepaard gaande krachten over te kunnen brengen naar de vloerplaat. 


WP_20180220_09_00_56_Pro

Dit zorgt voor een aantal logistieke problemen. Niet alleen moeten de balkon elementen op exact het juiste moment aangeleverd worden om ze in de vloerplaat aan te kunnen storten. Er is ook de zeer tijds- en arbeidsintensieve job van het opbouwen en afbreken van de onderschoring een die mogelijks voor vertraging op de werf kan zorgen. De nieuwe terrasankers, ontwikkeld door de betrokken dochterondernemignen van B&R Bouwgroep bieden een gedroomde oplossing voor beide problemen. Dit terrasanker moet het mogelijk maken om uitkragende prefab elementen droog en op hoogte te monteren vanuit een kraan zonder de nood aan een volledige onderschoring van elk element. 

Plaatsing in slechts 15 minuten

Het anker bestaat uit twee elementen. Het eerste werd ingestort in de betonplaat tijdens de ruwbouwfase van het project. Het tweede deel in de fabriek tijdens de productie van de prefab betonnen elementen. Op deze manier kan het uitkragende element achteraf mechanisch bevestigd worden aan de bestaande structuur. Dit kan zeer efficiënt en met een minimum aan mankracht uitgevoerd worden. Na de plaatsing kunnen er door enkele simpele handelingen nog correcties doorgevoerd worden betreffende de exacte hellingsgraad en plaatsing.

DSC_2086
DSC_2233

Flexibel systeem

Na plaatsing beschikt het balkon onmiddellijk over 100% draagvermogen. Het is dus niet nodig om te wachten voor ingebruikname, wat een ongeziene flexibiliteit betekent op de werf. Daarnaast kunnen het aanbrengen van de isolatielaag en de afwerkingsmaterialen (bv. gevelbekleding, metselwerk, ...) reeds uitgevoerd worden nog voor het verankeren van de balkonvloer.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van het anker bleef de focus steeds liggen op het aspect van duurzaamheid in de brede zin van het woord. Een eerste aspect is de verhoogde efficiëntie op de werf. Snellere en efficiëntere plaatsing ontlast zowel de logistieke diensten als de producent van de balkonelementen. Een tweede belangrijk aspect is dat het element achteraf perfect demonteerbaar zal zijn. Dit draagt bij aan het idee van circulariteit en recycleerbaarheid in de bouwsector.