202101_Exoskelet_16
Exoskelet in actie op de werf

Succesvolle testen resulteren in dubbele aankoop

In Hoboken bouwt dochteronderneming Hooyberghs nieuwe schoolgebouwen voor de leerlingen van het Sint-Agnes-instituut. De werken zitten in ruwbouwfase en lopen perfect volgens schema. Het ideale moment om de werking van het Exoskelet uitvoerig te testen in de habitat waarvoor het ontwikkeld is.  

Nauwe samenwerking WTCB

Vanuit Sustalutions is er een zeer nauwe samenwerking met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Deze Belgische onderzoeksinstelling is ontstaan op initiatief van de beroepsorganisatie en beschikt over verschillende laboratoria die proeven uitvoeren in alle domeinen van de bouwsector. Het WTCB stelt haar faciliteiten ter beschikking van de industrie om te innoveren, optimaliseren en technisch correct te evalueren.

Welzijn van onze vakmannen voorop

Als bouwgroep worden we elke dag weer geconfronteerd met het nijpende tekort aan vakmannen. Dit in ieder aspect van de bouw. Onze populatie vakmannen wordt ouder en de instroom van jongeren wordt schaars. Daarom wordt binnen B&R Bouwgroep 100% ingezet op het welzijn van onze medewerkers. Dit is zeer divers en gaat van opleidingen, optimaliseren van de werkomgeving, tot het letterlijk verlichten van hun werk.

Wat is een exoskelet?

Een exoskelet kan je best vergelijken met een harnas of een rugzak die de drager ervan helpt bij het bewegen en bij het verrichten van (zware) arbeid of repetitieve bewegingen. In de meeste gevallen doet het exoskelet dit aan de hand van veren die de bewegingen van de gebruiker begeleiden. Dit vermindert niet alleen de vermoeidheid, maar beperkt ook vooral het risico op fysieke letsels. Deze twee paramaters verhogen beiden de productiviteit van onze vakmannen.

202101_Exoskelet_7_LR
202101_Exoskelet_12_LR

Soorten exoskelet

Er zijn verschillende soorten exoskeletten, elk ontlasten ze een specifieke handeling. Dit gaat van het makkelijker verplaatsen van ladingen of het comfortabel vasthouden van een bepaalde houding (gehurkt zitten). Er bestaan ook modellen om zwaar gereedschap te hanteren of om met opgeheven armen te werken. De exoskeletten die wij in dit geval uitvoerig getest hebben zijn passieve exoskelletten. Deze zijn ontwikkeld om vermoeidheid tegen te gaan en te helpen bij het uitvoeren van langdurige of repetitieve taken. In dit geval het plaatsten van ruwbouwmetselwerk. 

Van de Universiteit van Berkeley naar de werf van Hooyberghs

De exoskeletten die we testten zijn van het merk SuitX (spin-off van de Berkeley University), en het betreft twee verschillende modellen. Beide zijn passief, en hebben als doel de onderrug te ontlasten bij het leunen of het dragen van een belasting. Ze zijn gemaakt van een verstelbaar harnas en frame dat de dijen en de romp verbindt en uitgerust met scharnieren op de heup.

Een kleine zuiger fungeert als een veer op dit scharnier. Deze wordt belast als de vakman voorover leunt of hurkt, en geeft de opgehoopte energie vrij om hem weer te helpen rechtkomen. 

Het helpt om voorover te leunen en om voor een langere tijd zware zaken op te tillen.

De veer in het frame geeft de gebruiker het gevoel dat iemand hem tegenhoudt en op zijn borst duwt. Goed voor een compensatie van zo'n 20 kg aan belasting voor de vakman die het harnas draagt. Onderzoek heeft aangetoond, dat bij gebruik van het exoskelet, de onderrugspieren 20% minder geactiveerd worden tijdens het tillen en tot 40% minder bij langdurig buigen. De gemeten vermoeidheid na een werksessie wordt ook aanzienlijk verminderd. 

Dit geeft het exoskelet de potentie om spier- en skeletaandoeningen te voorkomen. 

202101_Exoskelet_16_LR
Het was even wennen, maar je voelt onmiddellijk wanneer het exoskelet zijn werk doet. Het maakt mijn werk een pak lichter - Halil | Vakman Ruwbouw

Return On Investment

Het gebruik van een exoskelet vraagt enige gewenning. Al toonde de tests aan dat de gewenningscurve zeer kort is. De prijs van Exoskeletten varieert sterk, de modellen die wij testten (suitX backx X S) zijn beschikbaar vanaf € 3000.  

Een investering voor de werkgever, maar wanneer deze vergeleken wordt met de kosten verbonden aan het gemiddelde rugletsel, zijn deze snel terugverdiend. Het is als het waren een investering in de gezondheid en duurzaamheid van de medewerkers.

202101_Exoskelet_4_LR

Na succesvolle testen op onze werven kochten we eerder dit jaar ons eerste Exoskelet aan. Onze collega's van B&R Logistics dragen het nu al een tijdje om hen te ondersteunen in hun dagelijkse arbeid. Zij staan namelijk in voor het beheer van ons magazijn en de verhuur van al het bouwmateriaal en materieel binnen B&R Bouwgroep. Vakblad Bouwkroniek kwam op bezoek om hun ervaringen met het werkharnas te leren kennen. Lees er hier alles over . 

Lees hier het volledige artikel