pexels-marta-wave-5876277

Al sinds 1997

CLT is een innovatieve bouwmethode, maar heeft zijn sporen de afgelopen twintig jaar al meer dan verdiend. De techniek werd voor het eerst toegepast in 1997.

Oostenrijk - aangevuld met Duitsland - is al vele jaren de bakermat voor bouwen met CLT. Niet toevallig is in deze landen de natuurlijke grondstof voor CLT massaal voorradig én vlakbij: duurzaam beheerde productiebossen met rode noorse den (PFC). 

Dankzij de jarenlange ervaring van Oostenrijk met CLT, vormen zij onze perfecte partner om in België CLT-projecten te realiseren. Alle vereiste expertise op vlak van engineering en de maatproductie van CLT-onderdelen zijn in Oostenrijk aanwezig.

De traditie van CLT met meer dan 20 jaar gebruik, bewijst niet alleen de veelzijdigheid en flexibiliteit van deze innovatieve bouwmethode, maar zeker ook de lange levensduur van dit 100% natuurlijke bouwmateriaal.

Massief alternatief voor beton, staal of metselwerk

CLT is een massief en oersterk bouwmateriaal, met een – in verhouding – bijzonder laag gewicht. Deze massieve bouwgrondstof ontstaat door het samenpersen en kruiselings verlijmen van verschillende lagen rode noorse den. 

Het basismateriaal wordt op maat verwerkt tot kant-en-klare massieve draagwanden, vloer- en dakplaten, draagbalken,… Drie tot zeven kruiselings tegen elkaar gelijmde houtlagen geven deze platen de vereiste stabiliteit. Door het ter plaatse monteren van al deze op maat gefabriceerde bouwelementen krijgt de beoogde binnenstructuur stapsgewijs vorm. 

De massieve wanden maken het mogelijk om al in de prefabricatie via CNC wachtbuizen en leidingsleuven in te trimmen of te slijpen. Dit gebeurt volledig computergestuurd, wat een perfectie mogelijk maakt tot op de millimeter juist. 

De uitgebreide voorbereiding van de geprefabriceerde bouwelementen vergemakkelijkt ook het installeren van de latere technieken en verkort de oplevertermijn van het project

IMG_9393bewerkt

CLT, BIM en 3D

CLT, BIM en 3D horen onlosmakelijk met elkaar samen. 

Terwijl er bij klassieke bouwmethodes met beton, staal of metselwerk in of meer mindere mate nog ruimte overblijft voor improvisatie op de werf - en dit zelfs meestal noodzakelijk is -, wordt bij CLT vooraf alles tot in de kleinste details uitgetekend. Dit is ook noodzakelijk om de bouwelementen in CLT te prefabriceren.

Deze detailengineering gebeurt via de principes van BIM (Building Information Modelling), waarbij elk onderdeel van een gebouw met de juiste afmetingen vooraf wordt uitgewerkt en ingetekend. Vooraleer een gebouw effectief wordt gerealiseerd, bestaat het al volledig in een virtueel 3D-model.

Deze uitgebreide voorbereiding is zowel noodzakelijk om de verschillende CLT-elementen te prefabriceren als voor een correcte montage en verdere afwerking op de werf.

HAAKL1017B_moermanshof-web-16

Geen architecturale beperkingen

Als bouwmethode biedt CLT vrijwel onbeperkte architecturale mogelijkheden, zowel inzake vormgeving, bouwstijl, bouwhoogte als finale afwerking. De meest complexe en omvangrijke bouwprojecten zijn perfect mogelijk met CLT.

CLT wordt gebruikt om de binnenstructuur van een gebouw vorm te geven, waardoor voor de stijl- en vormgeving een volledige architecturale vrijheid geldt.

Ook voor ruimere binnenoverspanningen vormt CLT geen enkel probleem. De combinatie met stalen dwarsliggers – die in de massieve CLT-wanden worden ingefreesd en ingelegd –vormt geen enkel probleem.

Op vlak van afwerking kan er gekozen worden voor verschillende afwerkingsniveaus. Kiest men voor zichtkwaliteit, dan heeft men een instant afgewerkt product en is verdere afwerking,  zoals schilderen, overbodig. 

Just in time geleverd, meteen gemonteerd

Bij CLT worden de bouwelementen kant-en-klaar in een strikte volgorde op de werf geleverd, waarna vrijwel meteen de montage volgt. 

Ook deze just-in-time leveringen vereisen de nodige voorbereiding. Voor improvisatie op de werf is geen ruimte meer.

Het grote voordeel? Mits grondig voorbereid, verloopt het hele bouwproces supersnel. Na montage is de ruwbouw meteen klaar voor verdere afwerking. De wachtbuizen zitten al in de muren voor installatie van de technieken.