Renovatie Rozemaai pakt Italiaanse architectuurprijs

Renovatie Rozemaai pakt Italiaanse architectuurprijs

Gepubliceerd op: 14 maart 2022

De renovatie van twee modernistische woongebouwen in de Antwerpse wijk Rozemaai viel onlangs in de prijzen bij de Italiaanse Matilde Baffa Ugo Rivolta European Architecture Award 2021.  Onder leiding van dochterfirma Brebuild werden in 2015 de nagenoeg vervallen flatgebouwen tot op het bot gestript en - in samenwerking met het befaamde architectenbureau Atelier Kempe Thill  en RE-ST architecten - heropgebouwd volgens de regels van de kunst.

 Het oorspronkelijk stedenbouwkundig plan voor de woonwijk Rozemaai, in het uiterste noorden van de stad Antwerpen, omvatte de bouw van een reeks galerijflats voor sociale woningbouw. De blokken zijn tot acht verdiepingen hoog en liggen in een open, parkachtige omgeving.

Sociale en technische beperkingen

De imposante gebouwen met prefab betongevels stuitten van in het begin op verschillende sociale problemen. Het ontwerp van de gebouwen beperkte de interactie tussen de huizen, de straat en de openbare ruimte en de woningen kampten met verschillende technische problemen als gevolg van een slechte bouw. Na het opmaken van een renovatieplanning besloot de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen om de eerste twee panden, in de slechtste staat, te renoveren.

Binder2_Pagina_3
807-206_m

Radicale transformatie

Het Rotterdamse Atelier Kempe Thill zette haar tanden in dit uitdagende project. Om de verschillende stedenbouwkundige, architecturale, sociale en technische problemen aan te kunnen pakken, besloten de architecten om de twee gebouwen op een vrij radicale manier te transformeren.  Doel was om de twee gebouwen beter in het stedelijk kader te integreren en de sociale interactie tussen de woningen en de openbare ruimte te stimuleren.

Technische uitdaging

Dochterfirma Brebuild startte eerst met het verwijderen van een vervallen 150m lange parkeergarage en enkele garageboxen, die – naast sociale problemen zoals drugshandel – de vlotte relatie tussen de gebouwen en het omliggende parklandschap blokkeerden. Daarna werden alle bestaande trappen en liftschachten van de twee gebouwen afgebroken en werden de betonnen balustrades van de galerijen en bijna alle gevels verwijderd. De grootste uitdaging van dit project was de stabiliteit. Vooraleer de afbraakwerken binnenin van start konden gaan, werden er nieuwe liften en trappenhallen in beton gebouwd om het gebouw de nodige stevigheid te geven. Op het einde van de afbraakwerken bleef uiteindelijk enkel het gestripte structurele skelet van de twee woningen over, wat een goede basis vormde voor de heropbouw.

Binder2_Pagina_2
807-266

#SamenSuccesvol

Voor de renovatie van de flatgebouwen in Rozemaai sloegen verschillende firma's uit onze Bouwgroep de handen in elkaar. De voorzijde van de flatgebouwen werd uitgebreid met betonnen terrassen van Verheyen. Dochterbedrijf Van de Craen voorzag de binnenzijde van de gebouwen van wanden met silicaatblokken en Alcopro zorgde voor de linoleum vloerbekleding. Dit alles onder het toeziend oog van bouwonderneming Brebuild. Van een sterk staaltje #SamenSuccesvol gesproken.

Internationale bekroning

Het Rozemaai project werd onlangs uitgeroepen tot een van de winnaars van de Matilde Baffa Ugo Rivolta Award for European Architecture 2021. Deze award bekroont de beste Europese sociale woningbouwprojecten en wordt elke twee jaar uitgereikt door de Orde van Architecten van Milaan.