Vakbeweging Duurzame arbeid

Inzetten op duurzame arbeid

Gepubliceerd op: 25 januari 2022

Dennis Meeus:

“Kunnen collega’s om een of andere reden het zware fysieke werk toch niet meer verrichten, dan wordt bekeken hoe hun talent anders ingezet kan worden."

Het ACV-magazine Vakbeweging had het over duurzame arbeid met Dennis Meeus, ACV-afgevaardigde en schrijnwerker bij ATA.

“De B&R-bouwgroep trekt volop de kaart van de duurzaamheid. Om te beginnen beschikt ze over een volwaardige innovatieafdeling. Die zet onder meer in op de recyclage van beton, het gebruik van hennep als ecologisch bouwproduct en de ontwikkeling van Pearl Homes, energiezuinige modulaire containerwoningen op maat. Daarnaast, nog belangrijker misschien, is de inzet op duurzame arbeid. Zo is er de B&R Academy, waar we regelmatig opleidingen kunnen volgen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het hoofdgebouw. Op het sociaal overleg is er ook steeds ruimte om zelf opleidingen aan te reiken. Onze jobs zijn vaak fysiek zwaar. De B&R Bouwgroep probeert om daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen en onze veiligheid te garanderen.

Een van de hulpmiddelen nu is bijvoorbeeld het ‘exoskelet’. Dat is een extern ondersteuningssysteem, een soort harnas, dat dient om de rug te ontlasten bij het dragen van zware gewichten, zoals betonstenen van 28 kg. Kunnen collega’s om een of andere reden het zware fysieke werk toch niet meer verrichten, dan wordt bekeken hoe hun talent anders ingezet kan worden, bijvoorbeeld op de dienst naverkoop of door op de werf een andere functie op te nemen. Bovendien is er een grote betrokkenheid met onze werkgever. We kennen elkaar en er zijn regelmatig feestjes, bijvoorbeeld bij Sinterklaas, waarop ons gezin uitgenodigd wordt. Het is niet enkel werken hier, er is ook een leuke en informele sfeer."

Vakbeweging logo