Auweghem

Hoogste punt woonproject Auweghem bereikt

Gepubliceerd op: 17 oktober 2022

Mechelen - Op de vroegere site van de Hooghmolen in Mechelen bouwt Hooyberghs, in opdracht van COGIVA, het nieuwe woonproject Auweghem. Auweghem wordt een levendig woonproject waar gezinnen, koppels en alleenstaanden kunnen samenkomen in 25 luxueuze appartementen en 17 woningen. dmvA ontwierp geen grote monoliet, maar een klein woondorp dat bestaat uit verschillende woontypologieën rondom een grote binnentuin.


De herbestemming van een bedrijfsterrein aan een belangrijke invalsweg in Mechelen leidde tot het woonproject Auweghem. Bij deze nieuwe woonbuurt met parkgevoel staat de diversiteit alsook de individualiteit van wonen centraal. dmvA liet zich voor het ontwerp inspireren door de molen die vroeger op de site stond.

auweghem-exterieur-zicht-hooghmolen-hr-230321

Foto: dmvA

“De plek waar Auweghem gebouwd is, is op zich al bijzonder omdat dit de enige plaats is die op natuurlijke wijze 3 meter hoger ligt dan de rest van de omgeving. Daarom stond hier vroeger ook de windmolen. Die inspireerde me in het verdere ontwerp. Een windmolen heeft een heel eigen vorm van dak. Die vorm hebben we geïntegreerd in de eyecatcher van het project de Hooghmolen, wat meteen het hoogste gebouw is geworden. Maar ook de andere woningen op de site volgen deze specifieke vorm”, aldus David Driesen, dmvA.

Alle appartementen en woningen zijn zorgvuldig (zon)georiënteerd rondom een gezellige leefstraat en grote binnentuin. Dit wordt een plaats waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. De woningen zijn zo ontworpen zodat bewoners hun woonwensen in de toekomst probleemloos kunnen bijsturen. Er zijn woningen van verschillende groottes voorzien, er worden woningen aangeboden met en zonder afgewerkte zolder... Zo kunnen bijvoorbeeld jonge starters de woning aankopen aan een gunstige prijs en kan de woning op termijn meegroeien met de noden en wensen van het gezin.


Meiboomplanting

“Met de aanplanting van de meiboom luiden we het einde van de ruwbouwfase in. We planten, zoals de traditie die reeds geworteld is in een ver verleden het wil, de meiboom op het dak van het hoogste gebouw. Dit symboliseert de hoop die we hebben dat het huis zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom”, aldus Paul Cordier, managing partner van COGIVA.

COGIVA wil ook graag  de vlotte coöperatie met Stad Mechelen benadrukken en vernoemt de straat die door de verkaveling woont en alle woningen op de site naar Gabrielle Tambuyser (1886-1983), de eerste vrouwelijke schepen van Mechelen. De nieuwe straat draagt haar naam. De woningen en gebouwen rondom zijn genoemd naar haar voornamen Gabrielle, Adrienne, Florentine, Marie en Sidonie.


Duurzaamheid troef

Bovendien is het energetisch en comfortabel wonen in dit duurzaam nieuwbouwproject. Om een energetisch performant gebouw te behalen, is ingezet op onder meer een doordacht bouwontwerp, een goede inplanting, sterk doorgedreven isolatie en een individuele balansventilatie (type D). De woningen en appartementen zijn Bijna-Energieneutraal.


BRON: Architectura.be, COGIVA, dmvA

auweghem-exterieur-zicht-hooghmolen-new

Foto: dmvA