Digitalisering stroomlijnt de werven
Proximus schreef dit artikel over de samenwerking tussen henzelf, Mr Watts en dochteronderneming Hooyberghs. Een mooi voorbeeld van hoe de digitalisering voor een enorme versnelling kan zorgen. Zelfs in een sector met een eerder traditioneel image speelt innovatie vandaag reeds een sleutelrol! Lees hier meer.
De digitalisering van de bouwsector maakt snelheid.
De praktijk van bouwonderneming Hooyberghs toont hoe het centrale beheer van informatie op een BIM-platform (Building Information Management) de deur opent naar meer efficiëntie.
De algemene bouwonderneming Hooyberghs is een dochteronderneming van B&R Bouwgroep. Ze realiseren alle soorten openbare gebouwen, commerciële woonprojecten, sociale woonprojecten, zorginstellingen en ziekenhuizen. “Digitalisering wint in de bouwsector aan snelheid”, zegt Henk van Oosterhout, BIM-manager bij Hooyberghs. “Architecten en ingenieurs waren in het verleden niet altijd even goed op elkaar afgestemd, terwijl een goede voorbereiding essentieel is voor het succes van een project. Die voorbereiding verloopt digitaal veel vlotter en efficiënter.”
Tegelijk voert de bouwheer de druk op. De uitvoeringstermijnen voor een project worden alleen maar korter. “Een enkele digitale bron van informatie verlaagt de foutenlast”, zegt Jon Lundström, projectleider bij Hooyberghs. “Iedereen beschikt op hetzelfde moment over dezelfde informatie.”
Een enkele digitale bron van informatie verlaagt de foutenlast. Iedereen beschikt op hetzelfde moment over dezelfde informatie.
Jon Lundström, Projectleider Hooyberghs
Platform voor alle stakeholders
Een BIM-systeem staat centraal in die aanpak. Dat is het platform waar alle informatie over een project zich bevindt. “Via een tablet of een laptop hebben werfleiders en projectleiders toegang tot het hele dossier”, legt Jon Lundström uit. “Dat is wel zo handig, want zo’n dossier – afhankelijk van de omvang van het project – omvat al gauw verschillende honderden tot enkele duizenden documenten.” In een eerste fase van de digitalisering vervangen die documenten de traditionele papieren stukken. De betrokken partijen wisselen de digitale documenten uit via e-mail en file transfer.
Nog handiger wordt het wanneer niet alleen de bouwonderneming, maar ook externe partijen toegang krijgen tot het BIM-platform en wanneer digitale workflows de goedkeuringstrajecten aansturen. “Zo schakel je het eindeloos over en weer sturen van e-mail uit”, zegt Henk van Oosterhout. “Alle communicatie verloopt dan via het platform en blijft er ook bewaard. Documenten raken dan niet meer verspreid over allerhande mailboxen.” Het voordeel van de digitale documenten is verder dat het makkelijk is om ze in virtuele vergaderingen te delen. “Vroeger waren alle meetings fysiek”, legt Henk van Oosterhout uit. “Sinds corona werken we meer met Microsoft Teams.”
Mixed reality
Projectleiders die op de werf digitale plannen willen inkijken, moeten daarbij op performante connectiviteit kunnen rekenen. Hooyberghs gaat nog een stap verder op vlak van digitalisatie waardoor het belang daarvan alleen maar toeneemt. In de toekomst zullen namelijk meer en meer mixed reality-toepassingen op de werf opduiken. “We hebben intussen een eerste pilootproject achter de rug met een mixed reality-oplossing voor Microsoft HoloLens, uitgevoerd met integratiepartner Mr. Watts”, vervolgt Henk van Oosterhout. Het project liep bij de bouwwerken aan een ziekenhuis.
Voor het gebruik van een mixed reality-toepassing met een smartglass is 5G een must
Henk van Oosterhout, BIM-manager Hooybergs
“Het gaat om een complex gebouw, waarbij we met de HoloLens-toepassing 3D-modellen visualiseren op de werf zelf”, zegt Jon Lundström. “Via de smartglass krijg je zo een veel beter inzicht in de plannen, omdat je ze projecteert op de locatie zelf, met de werf als een soort 3D-canvas.” Het pilootproject met Mr. Watts steunde op een 5G-verbinding van Proximus. “De grote capaciteit van 5G is bij zo’n oplossingen echt een must”, vindt Henk van Oosterhout. “Telkens je beweegt, zorgt de toepassing voor een nieuwe rendering van het 3D-model. Dankzij 5G kan dat in real time, zonder vertraging.”
Digitale levenscyclus
In een volgende stap bekijkt Hooyberghs of het mogelijk is een HoloLens-toepassing in te zetten om metingen uit te voeren. Ook integratie met de cloud staat op het programma. Zo moet het mogelijk worden om de 3D-modellen in real time aan te passen – en meteen het resultaat te tonen – terwijl pakweg de architect, de projectleider en de bouwheer in een Teams-meeting zitten. “De voorbeelden geven aan dat de bouwsector ingrijpend aan het digitaliseren is”, besluit Jon Lundström. “Bovendien loopt de digitalisering na de bouwfase verder doorheen de hele levenscyclus van het gebouw, met een digital twin die facility management aanstuurt.”