IMG_8567_bewerkt

Meiboom wordt gepland op 40m hoge zorgtoren

Gepubliceerd op: 13 juni 2019

Geel, 12 Juni 2019 – De ruwbouwfase van de 11 verdiepingen tellende zorgtoren op de Klein Veldekens site in Geel zit erop. Hoog tijd voor het plaatsen van de meiboom. De plaatsing hiervan zal doorgaan op donderdag 13 juni, om 12:30. De 40 meter hoge blikvanger van deze gloednieuwe woonomgeving aan de rand van Geel werd opgetrokken in CLT (Cross Laminated Timber), een innovatieve bouwtechniek met een lagere ecologische voetafdruk en een veel kortere doorlooptijd.

De Meiboom
De zorgtoren op de site Klein Veldekens in Geel heeft zijn hoogste punt bereikt. Hoog tijd voor het plaatsen van de meiboom. Deze traditie met oorsprong in de middeleeuwen staat symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid voor de toekomstige bewoners. De boom staat voor een stabiel, groot en duurzaam huis, net zoals een boom. Het welkomstwoord en aansluitende meiboomceremonie zal doorgaan op donderdag 13 juni en starten om 12:30.


“Voor ons is dit een ideaal moment om de bouwvakkers te danken voor het geleverde werk en hen vervolgens te trakteren op een heerlijke BBQ.” Tom Van Hauwe – Algemeen Directeur Hooyberghs

 

Cross Laminated Timber

Na de oplevering van De Anjers in Balen, goed voor 62 assistentiewoningen volledig opgetrokken in CLT, startte Hooyberghs in het najaar van 2018 met de bouw van een nieuw ambitieus CLT-project. De 40 meter hoge zorgtoren die in Geel de afgelopen maanden werd opgetrokken is tot op heden dan ook het hoogste in CLT opgetrokken gebouw van België. Bouwen in CLT, kort voor Cross Laminated Timber, houdt in dat in plaats van het klassieke metselwerk, gebruik gemaakt wordt van grote, massieve platen. Deze platen bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. Door deze lagen telkens kruiselings te verlijmen worden de platen extra sterk en stabiel, maar blijven ze tegelijkertijd licht. Een enorm pluspunt naar plaatsing toe. 
 

“Door te kiezen voor CLT in plaats van de gemetselde ‘klassieke’ ruwbouw, werd deze toren opgetrokken in slechts  8 maanden. Een niet te miskennen snelheidsvoordeel. Tom Van Hauwe – Algemeen Directeur Hooyberghs

 

Geel Astor 
De 40 meter hoge zorgtoren aan de rand van de stad telt maar liefst elf verdiepingen en zal plaats bieden aan 164 ‘ouden van morgen’. Hij maakt deel uit van de nieuwe woonbuurt aan de Klein Veldekens in Geel. Het betreft één van de  Pilootprojecten Zorg van de Vlaamse overheid en wil aantonen dat zorgzame architectuur bijdraagt tot meer welzijn voor iedereen. Astor is een samenwerkingsverband tussen verschillende initiatiefnemers: vzw Astor, vzw MPI Oosterlo en vzw ONS. 

Hooyberghs
Hooyberghs is met haar Klasse-8-erkenning en meer dan 170 medewerkers één van de grotere dochterbedrijven binnen B&R Bouwgroep. Ze Realiseert hoofdzakelijk woonprojecten, woonzorgprojecten en sociale woonprojecten en is actief over heel Vlaanderen.